Posty bez odpowiedzi | Aktywne tematy Dzisiaj jest sob lis 18, 2017 2:47 pm



Odpowiedz w temacie  [ Posty: 168 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
 Książka poniekąd kucharska 
Autor Wiadomość
Bezlitosny admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:51 pm
Posty: 9160
Lokalizacja: Gdańsk
Post Książka poniekąd kucharska
Kupiłam w poniedziałek (w ALBERCIE) i zamierzam przetestować, tymczasem tylko samą fasolkę;

Fasola Adzuki
wywodzi się z Japonii. Obecnie uprawiana też w innych
częściach Azji, a nawet w Południowej i Północnej Ameryce.
Dzięki cieniutkiej łupinie i delikatnym zwracającym uwagę
słodkim smaku jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem
nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.
Poprzez takie połączenie zyskuje wysoką wartość odżywczą
(uzupełniają się brakujące aminokwasy).
Można ją stosować do zup, sufletów i potraw jednogarnkowych.
W połączeniu z rodzynkami można uzyskać znakomicie
zharmonizowany deser.
W posiłkach makrobiotycznych
stosuje się adzuki jako niezastąpione
uzupełnienie nasion roślin strączkowych.
Podobnie jak inne fasole, korzystnie działa
przy cukrzycy, obniża też poziom cholesterolu.

ZUPA Z FASOLI ADZUKI

SKŁADNIKI
0,5 kg pomidorów
50 ml oleju sojowego
2 cebule, drobno posiekane
ćwiartka selera, drobno posiekanego
2 marchewki, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
2 łyżeczki rozdrobnionego tymianku
1,4 l wywaru warzywnego
200 g fasoli adzuki moczonej przez 4 godziny
sól i czarny pieprz
natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomidory zalewamy wrzątkiem.
Wyjmujemy i odstawiamy na 10-15 minut do ostygnięcia.
W odpowiednim garnku rozgrzewamy olej,
po czym wkładamy do niego cebulę, seler, marchew i czosnek.
Wszystko dobrze mieszamy a następnie zmniejszamy płomień.
Po ostygnięciu z pomidorów zdejmujemy skórę i drobno kroimy.

Pomidory, przecier pomidorowy, listek laurowy
i tymianek dodajemy do zawartości garnka
i krótko dusimy w tłuszczu.
Dolewamy wywar lub wodę i namoczoną fasolę.
Krótko gotujemy na dużym ogniu, a następnie
zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 1 godziny.
Na koniec doprawiamy solą
i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.
Zupę możemy podawać ze świeżymi
bułeczkami z pełnoziarnistej pszenicy.

_________________
"If you can't say anything nice about somebody, don't say anything," Obrazek


śr wrz 06, 2006 4:43 pm
Wyświetl profil
Post 
Ciasto "Amerykanskie"

sklad:
1) cztery - piec srednich jablek
2) paczka rodzynek lub dowolnych bakalii
3)opakowaniecynamonu (jak ktos nie lubi takiej ilosci to moze go dac wg uznania
4)szklanka cukru
5)2 szklanki maki
6)1 lyzeczka proszku do pieczenia
7)1 lyzeczka sody
8( dwie - trzy lyzki stolowe kakao
9) dwa - trzy jajka
10) pol szklanki mleka
11) pol szklanki oleju
wykonanie:
jablka obrac i pokroic w kostke, przelozyc do miski, na jablka W PODANEJ KOLEJNOSCI wykladac pozostale skladniki, na pol godziny odstawic, po tym czasie wymieszac, przelozyc do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta lub jak ktos woli to wiorkami kokosowymi, piec w 200 stopniach 40 minut.
Ciasto to nie jest kaprysne i zazwyczaj wychodzi, jest puszyste i wilgotne.
SMACZNEGO :D


ndz wrz 17, 2006 3:10 pm
Bezlitosny admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:51 pm
Posty: 9160
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Krzysiek13 pisze:
Śledzie w czekoladzie
dla 4 osob
sklad:4 filety ze sledzia, tabliczka gorzkiej czekolady, sok z cyryny, duze jablko, suszone owoce np. sliwki, morele
wykonanie:sledzie oczyscic i namoczyc w wodzie, po wyjeciu z wody osuszyc i skropic sokiem z cytryny przynajmniej na 2 godziny przed podaniem, czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i mieszamy ze startym jablkiem.
Filety ukladamy na polmisku, oblewamy sosem czekoladowm i posypujemy suszonymi owocami
Smacznego

_________________
"If you can't say anything nice about somebody, don't say anything," Obrazek


śr wrz 20, 2006 3:26 pm
Wyświetl profil
Szajkowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:36 pm
Posty: 2021
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Fondue

agnes pisze:
Fondue to narodowa potrawa Szwajcarów.
Podgrzewamy w naczyniu serek zolty z bialym winkiem i specjalna wodka (musi byc odpowiednie naczynie, ktore to mozna postawic na stole, ale zeby sie ciagle podgrzewalo od spodu). I w tej cieplej mieszanienie maczamy kawalki bulki. Pycha! :D


Moja mama ostatnio strasznie chciala to kupic, ale sie nie mogla zdecydowac i jezdzila trzy razy do Ikei i z powrotem :D

_________________
Obrazek


ndz paź 08, 2006 9:50 am
Wyświetl profil WWW
Bezlitosny admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:51 pm
Posty: 9160
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Cantucci:

chaber pisze:
Cantucci: 300 g migdałów, 500 g mąki, 200 g cukru, 4 jaja, 1 łyżka masła, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, otarta skórka cytrynowa

lub pomarańczowa

Połowę migdałów posiekać lub pokruszyć w malakserze na grubą kaszę. Resztę zostawić w całości.

Wymieszać składniki. Powstanie twarde ciasto. Uformować wałki o średnicy 4 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 120 st. C. Wyjąć podpieczone wałki, ostudzić, pokroić w ukośne kromki. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną cukru.

Piec drugi raz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

Wyjąć, ostudzić, obrócić i posmarować jajkiem drugą stronę ciastek. Ponownie wstawić do piekarnika i podpiekać, aż się zrumienią.

ze strony http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy ... 65636.html

_________________
"If you can't say anything nice about somebody, don't say anything," Obrazek


Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2007 4:07 pm przez Finetka, łącznie zmieniany 1 raz



śr paź 18, 2006 3:07 pm
Wyświetl profil
Szajkowiec

Rejestracja: ndz paź 08, 2006 5:13 pm
Posty: 10649
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
szaszłuki z cukini, papryką, cebulą, pieczarkami...

cukinię potnij na plastry, jeśli młoda, to ze skórką i pestkami. W misce obsyp kucharkiem(albo czymś podobnym), pieprzem, dodaj maggi(sos sojowy) i olej, tak żeby oblepiło.Nadziewaj na patyki, tak na szaszłyki, naprzemiennie z papryką, cebulą w ćwiartkach, pieczarkami, można trochę wędzonego boczku, albo zamarynowanego delikatnego mięsa podobnie jak cukinię, na brytfannie ułóż szaszłyki, polej resztą marynaty i w piekarniku piecz 180 stopni do miękkości. Czas zależy od ilości, więc nie powiem, jak długo. Jak masz ulubione zioła, to też daj do marynaty. Smacznego!


czw paź 19, 2006 8:37 am
Wyświetl profil
Szajkowiec
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 3:34 pm
Posty: 4007
Lokalizacja: Żnin
Post 
Marynowana papryka

ja znam,
nie na pamięć, poszperam i wrzucę :D
NO TO:
3 szklanki wody,
3/4 szklanki octu,
1 szklanka cukru,
1 łyżka oleju,
1 łyżka soli,
1 cebula (plastry, kawałki)
powyższe gotować 3-5 minut

Wrzucić do słoików ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę, nastepnie paprykę (uprzednio wyparzoną), zalać zalewą, (zakręcić rzecz jasna :D )
i pasteryzować

Nie rozdyźdowuje się papryka i jest "chrupka"

aniazn1 pisze:
w słoiku - w plastrach - upchane, ale robię też z resztek w kawalątkach
(u mnie w domu dużo schodzi i kupuję co roku ok. 20kg!)
z 10 kg papryki wychodzi ok. 18-20 słoików "po majonezie o poj. 720" :D

_________________
"To żaden cud, że śpiewam i gram, to muzyka, którą w sobie mam.
Nogą o bruk i palcami o blat, wystukuję głośno każdy takt..."


pt paź 20, 2006 4:21 pm
Wyświetl profil YIM
Post 
Na cukinie mam dwa przepisy,
obydwa z makaronem:

1) utrzec na tarce(grube oczka) i krotko podsmazyc na patelni na oliwce z oliwek, do tego tez krotko podsmazone liscie bazylii-proste szybkie i smacze. Przyprawy: tylko sol i pieprz.

2) Cebule,cukinie, papryke(roznokolorowa) i pieczarki pokroic w kostke lekko podsmazyc, dodac troche lejacej sie smietany i krotko poddusic. Mozna podawac z makaronem, albo z ryzem. Przyprawy wedlug upodoban, dobrze pasuje estragon.Aha, jak ktos jest bardziej miesozerny,to mozna najpierw podsmazyc pokrojone na kawalki piersi z kurczaka, a dalj tak samo.
samcznego :D


pn paź 23, 2006 2:06 pm
Post 
przypomnial mi sie jeszcze jeden przepis, dawno nie robilam, ale niedlugo zrobie, bo to danie jesienne.

Zapiekanka z ziemniakow.

Ziemniaki, cebula, cukinia, pomidory, wszystko pokrojone w plastry i w wymienionej kolejnosci wlozone do zaroodpornego naczynia. Przyprawy wg. upodoban: sol, pieprz, bazylia, estragon. Polac odrobina smietany i do piekarnika. Pod koniec posypac tartym serem i jeszcze na moment do piekarnika, az sie roztopi i przyrumieni.(ser oczywiscie).Jja ziemniaki z cebulka zawsze wczesniej podsmazam na patelni, to skraca czas w piekarniku i ma sie pewnosc, ze ziemniaki nie beda surowe. jak ktos lubi to miedzy ziemniaki z cebula a cukinie moze dac warstwe szynki pokrojonej w drobna kostke. Jeszcze raz smacznego :)


pn paź 23, 2006 9:58 pm
Grupa trzymająca władzę
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sie 27, 2006 10:21 am
Posty: 12583
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Post 
pochwalę się, ze krokiety wczorajsze mi wyuszła palce lizać, a że robiłam je dopiero drugi raz w swoim życiu ;) to nie jest to jakiś szczególno przepis, ale moge wam podać:


Krokiety

ciasto: jak naleśnikowe, więcej wody niż mleka, i sól zamiast cukru, a proporcje, to już na oko ;)

farsz:
1 kg kapusty kiszonej ugotowałam
1 cebulkę w kostkę pokrojoną podsmażyłam
30 dkg pieczarek (bo mi szkoda było moich gdzybków które już trzymam na święta) potarłam na grubuych oczkach i do tej cebulki wrzuciłam i podsmażyłam
przyprawy: kucharek, pieprz

następnie kapustkę odsączyłam z wody i pokroiłam dość drobno i - za radą koleżanki - wrzuciłam na tę patelnię (porcjami, bo cała nie wesłża na raz) z cebyulką i pieczarkami i rpzesmażyłam jeszcze, dodałam jajko i bułki tartej ciutkę, jako "łącznik" :mrgreen:

farsz nakładałam na te posmażone wcześniej naleśniki, zwijałam w ruloniki , obtaczałam w jajku, bułce tartej i ziuuu na patelnię, smażyłam na oleju. mmmm..... mam nadzieję, ze Jaro nie zjadł wszystkich #-o

_________________
"Patrzeć prosto w Twoje oczy, to jak patrzeć prosto w słońce..."

http://www.jaroslawkozlowski.com Fotografia ślubna


czw paź 26, 2006 2:34 pm
Wyświetl profil
Bezlitosny admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:51 pm
Posty: 9160
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Kabaczek faszerowany

1 duży kabaczek; 300-400 g piersi kurczaka; 1 mała bułka; mleko; 1 duża cebula; 1 jajko; zielona pietruszka; pieprz; sól; olej lub oliwa.

Kabaczka obrać, obciąć jeden koniec i wydrążyć wszystkie pestki, najlepiej łyżeczką ("ścianka" wypestkowanego kabaczka powinna mieć ok. 1 cm grubości). Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z kurczakiem i cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Dodać posiekana natkę pietruszki, doprawić pieprzem i solą, wbić surowe jajko i starannie wymieszać. Nadziać tym farszem kabaczka, wysmarować go olejem lub oliwą i wstawić do piekarnika (180 st.) na około 1 godzinę. Podawać pokrojony w grube plastry.

• można podawać z sosami - pomidorowym, grzybowym itp.

• zamiast piec w piekarniku, można dusić w rondlu pod przykryciem

• pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem

• można dosypać ostrej papryki

_________________
"If you can't say anything nice about somebody, don't say anything," Obrazek


czw paź 26, 2006 4:38 pm
Wyświetl profil
Bezlitosny admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw sie 24, 2006 11:00 pm
Posty: 16391
Lokalizacja: okolice Łodzi
Post 
Kokoski
1 kostka KAsi
4 jajka
cukier waniliowy
opakowanie kleiku ryżowego
szklanka cukru
wiórki kokosowe

margarye utrzec z żóltkami, cukrem i cukrem waniliowym, po utarciu dodawac stopniowo kaszke ryżową wraz z ubita piana z białek a na koniec 3 łyżki kokosu i dobrze wymieszać. Nie wyzerac, chociaz na surowo tez pyszne.
Kłaśc na wysypana mąka blachę małe placuszki, w każdy z nich wetknąc orzeszek laskowy lub migdał, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 200 stopni ok 20min


pt paź 27, 2006 8:47 pm
Wyświetl profil
Grupa trzymająca władzę
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 3:42 pm
Posty: 24905
Lokalizacja: Za Wielka Woda
Post 
dzieki piekne, moja wersja prostsza:
2 bialka
2/3szkl cukru
4 lyzki maki ziemniaczanej
200g wiorkow kokosowych

ubic bialka, dodac reszte, stopniowo, caly czas mieszajac. wykladac na blache, formowac kokosanki, piec w ok.150C pol godziny.

_________________
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
"zycie jest za krotkie by zyc byle jak..."
* * *
"Love is better than anger. Hope is better than fear. Optimism is better than despair. So let us be loving, hopeful and optimistic. And we’ll change the world."/Jack Layton/


sob paź 28, 2006 4:25 am
Wyświetl profil WWW
Bezlitosny admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:51 pm
Posty: 9160
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Ptasie mleczko

Składniki:
1 opakowanie galaretki, 1 szklanka mleka.

Jak przyrządzić?
Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu, wlać do wysokiego naczynia.
Pozostawić do schłodzenia. Szklankę mleka schłodzić w lodówce. Gdy już
galaretka ostygnie, a mleko się schłodzi, do galaretki wlać szklankę
schłodzonego mleka i wszystko razem miksować przez 3 minuty. Powstanie
puszysta pianka, którą można wlać do salaterek i pozostawić w lodówce do
stężenia. Smacznego;)

Potrzebne przybory:
wysokie naczynie, mikser

* * *
Ciasto ze śliwkami

Składniki:
1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 10 dag rozpuszczonej i ostudzonej margaryny, 1 szklanka cukru, 4
jajka, 1/2 olejku migdałowego

Jak przyrządzić?
Ubić jaja z cukrem do białości, następnie dodawać powoli 2 rodzaje mąki,
wlewać margarynę i ubijać mikserem do wyczerpania składników. Pod koniec
dodać 1/2 olejku migdałowego. Ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i
posypanej bułką tartą. Do ciasta wkładać śliwki obtoczone mąką ziemniaczaną.
Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 min.

* * *

Kruche ciasteczka

Składniki:
20 dag mąki pszennej, 20 dag mąki ziemniaczanej, kostka margaryny, 10
dag cukru pudru, 4 żółtka, olejek waniliowy.

Jak przyrządzić?
Mąki przesiać, posiekać z margaryną i wymieszać z cukrem, dodać żółtka
i olejek. Zagnieść ciasto. Można podzielić na 3 części: do jednej dodać 2
łyżki maku, do drugiej 2 dag kakao, a do trzeciej nie dodawać nic.
Rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty
kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!

* * *

Pijak

Składniki:
Ciasto: 6 białek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki maku (suchego), 11
dag wiórków kokosowych, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 2
opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1/2 l mleka, kostka masła,
3 żółtka, 3 łyżeczki cukru pudru. Dodatkowo: 2-3 paczki herbatników, alkohol
do nasączenia herbatników.

Jak przyrządzić?
Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do tego dodać mak,
wiórki kokosowe, żółtka i proszek. Piec około 40-50 minut. Masa: Bydynie
ugotować w 1/2 litra mleka. Ostudzić. Kostkę masła rozetrzeć i następnie
dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Dodać żółtka i cukier puder. Spód
placka to ciasto z wiórkami. Na nie wykładamy całą masę. Następnie
herbatniki nasączamy alkoholem i wykładamy je na masę. Na koniec polewamy
polewą.

Uwagi: Nie moczymy długo herbatników w alkoholu, bo bardzo rozmiękną.

* * *

przepisy pochodzą ze stony: :arrow: kafeteria

_________________
"If you can't say anything nice about somebody, don't say anything," Obrazek


sob paź 28, 2006 2:33 pm
Wyświetl profil
Grupa trzymająca władzę
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz sie 27, 2006 10:21 am
Posty: 12583
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Post 
wynalazłam w necie dwa fajne rpzepisy na sałatkę z kurczaka - jedna na słodko, druga na słono. Na słodko już zrobiłam i potwierdzam, ze jest dobra ;)

a oto i przepisy:

na słodko

składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- puszka ananasów
- mała torebka orzechów włoskich łuskanych
- mała torebka rodzynek
- mała puszka kukurydzy
- dwie torebki ryżu
- dwa ząbki czosnku (w oryginale są 4, ale ja zaryzykowałam tylko 2)
- 4 łyżki majonezu

Gotujemy ryż na sypko. Ja używam ryżu parboiled - jest sypki właśnie. Gotujemy piersi z kurczaka, kroimy na kawałeczki, łaczymy wszystkie składniki, czosnek kroimy drobno i też dodajemy, na końcu majonez.

na słono

składniki:

- 3 pojedyńcze piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa (ja kupiłam z kamisa)
- mały słoiczek łagodnego ketchupu
- ogórki konserwowe - nie wiem ile, bo nie pisze, czyli jak kto lubi
- puszka groszku
- średnia cebulka
- puszka kukurydzy
- majonez
- kapusta pekińska. (Wg mnie jest to sałata :lol: ).

Piersi pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie do gyrosa, podsmażyć. Acha, to jest sałatka wartswowa, ale ja bym chyba wymieszała. A więc ukłądać wartswami: kurczaka, posmarować to ketchupem, pokrojone w kostkę ogórki, groszek, pokrojona cebulka, kukurydza, centymetrowa warstwa majonezu, na górę posiekana pekińska, wg mnie sałata ;)

tego jeszcze nie próbowałam, ale brzmi apetycznie.

UPDATE, UPDATE, bo se coś przypomniałam :lol:

a mianowicie, przypomniałam sobie, ze ja wam jeszcze nie dawałam przepisu na fantastyczną, przepyszną sałatkę z kurczsaka wędzonego, którą robię furorę, komukolwiek ją zaserwuję. Przepis oryginalny był inny, ale zmodyfikowałam. I wyszło to tak:

składniki:

- 5 wędzonych udek z kurczaka (wiecie jakich, tych udek bez łydeczek :lol: , a zresztą pierś wędzona też może być)
- serek feta
- puszka kukurydzy
- majonez Winiary

Udka obieramy ze skórki a mięsko kroimi w kosteczkę, nierówną. :D wsypujemy do michy, dodajemy kukurydzę i serek feta pokrojony w kostkę. Nierówną. Dodajemy majonez, i pieprz jedynie, bo i feta i kurczak słony. No pyyycha!!!! w oryginale nie było fety, a była cebulka. Ja te produkty zamieniłam i smakuje lepiej. ;) czasami, jak mam mało kurczaka to dodaję paczkę ryżu. Ale bez lepiej smakuje ;)

_________________
"Patrzeć prosto w Twoje oczy, to jak patrzeć prosto w słońce..."

http://www.jaroslawkozlowski.com Fotografia ślubna


sob paź 28, 2006 4:37 pm
Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w temacie   [ Posty: 168 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF. sem pozycjonowanie stron seo phpbb3 styles