Autor |
Wiadomość |
Grupa trzymająca władzę
Rejestracja: sob sie 26, 2006 3:42 pm Posty: 24905 Lokalizacja: Za Wielka Woda
|
 Temat nie na temat?
bo ja zaczynam miec takiego czegos troszke dosc. ja rozumiem - odbiec od tematu i kontynuowac to jako temat to jest zle i tak byc nie powinno. ja rozumiem - moderatorzy, adminy itepe sa po to zeby naprowadzac "na dobra droge" w razie "zboczenia" z tematu. ALE na litosc - jesli sie zrobi komus dygresja a komus sie cos w tem temacie skojarzy to co???ma pisac dwa razy ? czy post typu: odpowiem ci na to w duperelach??? prosze mnie to wyjasnic jakos bo sie gubie!
zeby nie bylo - ja wiem ze uparcie i zlosliwie nie na temat nie nalezy pisac. ALE przeciez jak na ten przyklad w Pumexowych lub moich zdjeciach ktos swoje wkleja albo robi sie dygresje o pogodzie to tez nie jest na temat i jakos nikt nie reaguje!
_________________ * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * "zycie jest za krotkie by zyc byle jak..." * * * "Love is better than anger. Hope is better than fear. Optimism is better than despair. So let us be loving, hopeful and optimistic. And we’ll change the world."/Jack Layton/
|
czw maja 03, 2007 5:14 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:36 pm Posty: 2021 Lokalizacja: Gdańsk
|
Rozumiem, że czasem dyskusja przeradza się w dyskusję na inny temat - ale co za problem zacytować post, który odbiega od tematu i kontynuować rozmowę w innym temacie? Naprawdę, to forum jest bardzo tolerancyjne, jeśli chodzi o trzymanie się tematów, czy zawartość merytoryczną postów, ale jakieś zasady, wydaje mi się muszą być. Ostatnio i tak (chociaż nie wiem jak Legs i Finetka) mniej upominam i raczej nie kasuje postow - ale szkoda, żeby forum przerodziło się w śmietnik.
BTW, temat przenosze do uwag i opinii.
czw maja 03, 2007 5:23 pm |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
|
nie ma sprawy. tzn mozna przeniesc:)
pumex mnie nie chodzi o to zeby nie upominac, tylko niech ja wiem co robic. bo naprawde czasem sie zastanawiam - odpowiedz na jakistam temat pasuje do trzech roznych, a rozmawia sie na ten temat akurat w czwartym. o. i co z tym fantem zrobic?
Pumex pisze: co za problem zacytować post, który odbiega od tematu i kontynuować rozmowę w innym temacie?
zaden, tylk oczasem sie zdaje ze nie ma sensu przenosic, bo przeciez to tylko mala dygresyjka no i o.
_________________ * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * "zycie jest za krotkie by zyc byle jak..." * * * "Love is better than anger. Hope is better than fear. Optimism is better than despair. So let us be loving, hopeful and optimistic. And we’ll change the world."/Jack Layton/
|
czw maja 03, 2007 5:35 pm |
|
 |
Szajkowiec
|
Tyle, ze takie dygresyjki potem przechodza w całe strony i co z tym zrobic? Kasowac? Przenosic? Wydzielac temat, jesli taki sam juz istnieje?
czw maja 03, 2007 6:12 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:51 pm Posty: 9160 Lokalizacja: Gdańsk
|
Czasem mnie prawie szlag trafia,
bo ktoś coś tylko lekko napomknie nie na temat,
bo po za tym jest w temacie,
a kolejna osoba, a czasem kilka osób, nawiązuje do tego nie na temat. Można przecież zacytować to napomknięte i przenieść się choćby do dupereli.
_________________ "If you can't say anything nice about somebody, don't say anything,"
|
czw maja 03, 2007 6:17 pm |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
|
i ja to naprawde rozumiem - ze to moze wkurzac. i nie jest to w porzadku. natomiast takie coski z pogranicza?
bo zeby byla jasnosc: ja sie ogolnie nie czepiam! porzadek musi byc, i jak najbardziej trzeba upominac. natomiast czasem jak cos jest na zasadzie zartu albo wlasnie lekkiej dygresji to chyba niekoniecznie? bo to przeciez tak zawsze jest ze sie o czyms mowi i przy okazji cos sie z tym kojarzy?
|
czw maja 03, 2007 6:57 pm |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
Rejestracja: ndz sie 27, 2006 10:21 am Posty: 12583 Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
|
może ustalmy, że jak ktoś zrobi dygresję, to można udzielić góra 2 odpowiedzi, tzn "nienatemat-odpowiedź-odpowiedź" i koniec? bo będzie kasowanko
_________________ "Patrzeć prosto w Twoje oczy, to jak patrzeć prosto w słońce..."
http://www.jaroslawkozlowski.com Fotografia ślubna
|
czw maja 03, 2007 6:59 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
Rejestracja: czw sie 24, 2006 11:00 pm Posty: 16391 Lokalizacja: okolice Łodzi
|
tylko, ze kazdy temat sie sprowadza do dupereli. W zwiazku z czym jest kilka tematow o czytaniu ("Co czytamy oprocz Chmielewskiej", gdzie i tak piszecie, co czytaliscie Chmielewskiej, "Po polsku, nie po polskiemu", "Jak czytac Chmielewska", "Dlaczego czytamy kryminaly", "Biblioteki", "Wychowani przez Chmielewską", "Książki - rozrywka, czy przekleństwo dzisiejszego świata"....................... Nawet pewnie nie wiedzieliscie, ze jest ich tyle  i we wszystkich praktycznie to samo
i tak jest z grzechami boszczykow, z ksiazka kucharska, rozne dziwne jedzeniowe sprawy, talia osy....
potem sie gubimy, bo jest za duzo tych tematow, i nie wiadomo co gdzie pisac.
dlatego chcialabym, abysmy sie trzymali tematow. A wydzielanie nowych, przenoszenie postow, laczenie tematow, to jest mrowcza robota....... nie czuje sie na silach 
_________________ Gdyby nie internet, nie wiedzialbym ze na swiecie jest tylu idiotow. [S. Lem]
|
czw maja 03, 2007 7:05 pm |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
|
mnie sie zdaje ze to trzeba patrzec - jak jest dygresja i tyle to zostawic w spokoju. natomiast jak widac ze juz sie z tego tak latwo nie wydlubiemy to albo przeniesc albo nowe zalozyc  zreszta to tak robione jest mniej wiecej.
co mnie pociesza wiecie, to to, ze nie zauwazylam zeby ktos perfidnie i bezczelnie pisal nie na temat - a wlasnie takie dygresje jedynie...
a i jeszcze jedno - fajnie to zrobil Pumex z tymi wiesniakami - ze podsunal od razu link co do tematu na ktory zaczelismy schodzic. bo to czasem sie nie chce albo nie ma czasu szukac gdzie to bylo - ja to jeszc ze tak mam ze zapomne !
|
czw maja 03, 2007 7:07 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
Rejestracja: czw sie 24, 2006 11:00 pm Posty: 16391 Lokalizacja: okolice Łodzi
|
serdunio pisze: co mnie pociesza wiecie, to to, ze nie zauwazylam zeby ktos perfidnie i bezczelnie pisal nie na temat - a wlasnie takie dygresje jedynie... oprocz Chabra  aczkolwiek pewnie nie perfidnie, tylko zlosliwie  serdunio pisze: bo to czasem sie nie chce albo nie ma czasu szukac gdzie to bylo - ja to jeszc ze tak mam ze zapomne !
bojest za duzo tych samych tematow! I nie bedziemy wydzielac kolejnych tych samych, bo sie dygresja zrobila znienacka! po co nam 15 dupereli?
_________________ Gdyby nie internet, nie wiedzialbym ze na swiecie jest tylu idiotow. [S. Lem]
|
czw maja 03, 2007 7:13 pm |
|
 |
Szajkowiec
|
serdunio pisze: albo przeniesc albo nowe zalozyc Smile
Przenosic mozna tylko cytujac kazdy post z osobna a potem kazdy z osobna kasowac... A zakladac kolejnego nowego tematu nie ma sensu.
czw maja 03, 2007 7:15 pm |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
|
Legs pisze: I nie bedziemy wydzielac kolejnych tych samych, bo sie dygresja zrobila znienacka!
tylko ze czasem taka dygresja ma szanse byc fajnym tematem 
|
czw maja 03, 2007 7:56 pm |
|
 |
Szajkowiec
|
Kolejnym fajnym tematem, ktory sprowadza sie do dupereli, albo tego samego co inny - tak jak teraz w trzech gadamy o jedzeniu.
czw maja 03, 2007 8:09 pm |
|
 |
Krzysiek13
|
popieram Serdunio, a z dygresji bardzo czesto wychodzi cos ciekawego, na dluzej, krocej ale ciekawe
przenosic mozna tylko, ze nie kazdy potem odnajdzie ten wątek (chyba ze dajac linka do kontynuacji, to wtedy okej przenosic jak najbardziej  )
|
czw maja 03, 2007 8:10 pm |
|
 |
Szajkowiec
|
Zawsze jak jest dyskusja na temat, ktorego nie ma jeszcze na forum, to albo przenosimy posty do dupereli, albo - jesli temat sie wystarczajaco rozwinie i jest tego warty - tworzymy nowy watek. Ale poco pozwalac sie rozwijac dygresji na temat, ktory juz istnieje? Zeby potem tworzyc drugi taki sam, czy recznie wydzielac posty ?
czw maja 03, 2007 8:15 pm |
|
|