Autor |
Wiadomość |
Szajkowiec
Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:36 pm Posty: 2021 Lokalizacja: Gdańsk
|
 Autobiografia
|
sob sie 26, 2006 8:47 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
Rejestracja: sob sie 26, 2006 2:51 pm Posty: 9160 Lokalizacja: Gdańsk
|
Czyli na starym forum pisaliśmy ostatnio o autobiografii, jak ten czas leci....
nabyłam dziś tom 7, w osiedlowej księgarni
Jeszcze się nie wczytałam, zabiorę się za to wieczorem.
Jest i o lipcowym spotkaniu TWCH, są fotki, tu kogoś znamy KLIK
jest ślub KLIK oraz fotka z Piasków /chyba/ KLIK
Eh, poryczałam się nad fotką grobu Alicji, bo wiedzieć, a zobaczyć to dwie różne rzeczy.  Choć, podpis ma sprostowanie, że to nie grób tylko sanatorium w Szwajcarii.
_________________ "If you can't say anything nice about somebody, don't say anything,"
|
sob lis 29, 2008 3:46 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
Rejestracja: czw sie 24, 2006 11:00 pm Posty: 16391 Lokalizacja: okolice Łodzi
|
grób można z sanatorium pomylić?
obok Gaci widzę jeszcze Konopikę 
_________________ Gdyby nie internet, nie wiedzialbym ze na swiecie jest tylu idiotow. [S. Lem]
|
sob lis 29, 2008 3:58 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
|
Legs pisze: grób można z sanatorium pomylić?
nie w tym sensie, po prostu autorka woli w ten sposób myśleć, że Alicja żyje tylko wyjechała,
faktycznie, jest Konopika
Właśnie trafiłam na coś ciekawego. Pamiętacie ten sześciometrowy pręt do firanek, który zginął?
Znalazł się dopiero po opróżnieniu domu ze wszystkiego: był wzdłuż ściany atelier wetknięty w listwę podłogową.
_________________ "If you can't say anything nice about somebody, don't say anything,"
|
sob lis 29, 2008 5:32 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: wt lis 25, 2008 3:01 pm Posty: 13915 Lokalizacja: Warszawa
|
To już można kupić 7 tom??? A ja byłam dziś w Empiku i nie było. Normalnie foch.
|
sob lis 29, 2008 7:47 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
|
empiki zawsze są do tyłu
_________________ Gdyby nie internet, nie wiedzialbym ze na swiecie jest tylu idiotow. [S. Lem]
|
sob lis 29, 2008 7:54 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: ndz wrz 07, 2008 8:30 am Posty: 1987 Lokalizacja: Bystrzyca Kłodzka
|
ja będąc jutro w empiku w Wałbrzychu zobaczę, ciekawe czy będą mieć, bo u siebie w Kłodzku lub Bystrzycy to będę polowałam z 2 tygodnie
sob lis 29, 2008 8:12 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
|
Legs pisze: empiki zawsze są do tyłu
zgadza się, w empiku będzie od 1 grudnia, a może nawet od 2
Nie będę streszczać książki, bo jeszcze by mnie ktoś udusił.  Prawie skończyłam. Nie wszystko to okropność, są też fragmenty humorystyczne. Np. notatka milicjanta z dawnych czasów:
'...chciał w uprzejmej formie wyjaśnić, iż podejrzany w czasie przesłuchania okazywał instytucji lekceważenie, i napisał: "...urągliwie charkał odbytnicą" '
spodobało mi się i teraz tak będę mówić na puszczanie bąków
Monika /wnuczka/ trochę źle zapamiętała i wyszło jej coś takiego:
'Wydalał się z kiszek ordynarnie'.
|
ndz lis 30, 2008 3:45 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: ndz wrz 07, 2008 8:30 am Posty: 1987 Lokalizacja: Bystrzyca Kłodzka
|
ja będę miała książkę dopiero na Mikołaja w prezencie od dziadków  bo dzisiaj w empiku jeszcze nie było 
ndz lis 30, 2008 5:50 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
|
a ja nie wiem. Powiedziałam Łukaszowi, ze ma iść do empiku, ale nie wiem, czy mu się będzie chciało
|
ndz lis 30, 2008 5:52 pm |
|
 |
Krzysiek13
|
kupiłem dzisiaj nie w empiku tylko w Trafficu, w 4 godziny przeczytana, fajnie sie czytało, wiele rzeczy sie wyjasniło
zgadzam sie z Finetką, 7 tom nie jest jedynie o okropnościach, poruszane są inne rzeczy, bardzo ważne dla Autorki, m.in. rozstanie z Alicją, ktore dla JCh nie do końca jest przedstawione jako rzecz tragiczna, widzi to raczej jako wyjazd Alicji w niedostepne jej miejsce, na leczenie do Szwajcarii, w ogóle spory fragment 7 tomu poświęcony jest Alicji, opisaniu jej, przedstawieniu relacji między nimi, bardzo pasjonująca rzecz
i musze powiedziec, ze dwa ostatnie tomy autobiografii bardzo mi sie podobały, najlepiej mi sie je czytało ze wszystkich tomów, musze sobie w ogole odswiezyc Autobiografie od początku, najlepiej ostatnie wydania, bo pewnie weszły w nie jakies poprawki
ogólna ocena 7 tomu - 6
|
ndz lis 30, 2008 7:55 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
|
Jako okropności występują np ślimaki, z którymi Pani Joanna walczy, ubawiło mnie piwo dla ślimaków, ale sprzedawca musiał mieć dziwną minę  bo poza tym okazało się skuteczne.
|
pn gru 01, 2008 4:05 pm |
|
 |
Krzysiek13
|
i bita smietana dla kota  bez smaku
i jeże i w ogólne wszystko, Małgosia francuska i gościnność Autorki co dała tylko minerałke
super tomik 
|
pn gru 01, 2008 4:50 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
|
Jeże też dobre, dzicy lokatorzy. 
|
pn gru 01, 2008 6:19 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: sob sie 26, 2006 3:26 pm Posty: 3853 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Hola, hola nie rozpędzajcie się za bardzo. Są tacy co dopiero kupią i przeczytają. Dajcie nam trochę czasu. 
_________________ Jak pięknym bywa człowiek, gdy do przebaczenia głowę chyli.
W życiu niewiasty rozróżnić można siedem okresów: niemowlę, dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta i młoda kobieta.
|
pn gru 01, 2008 8:06 pm |
|
|