Wasze odkrycia czyli coś co ułatwia Wam życie
Autor |
Wiadomość |
Grupa trzymająca władzę
Rejestracja: sob sie 26, 2006 3:42 pm Posty: 24905 Lokalizacja: Za Wielka Woda
|
 Re: Wasze odkrycia czyli coś co ułatwia Wam życie
heh, garnek do gotowania ryzu to jest wspaniale urzadzenie dla kogos kto czyta w czasie gotowania obiadu (no bo przeciez sie gotuje tak? to jeszcze jedna strone...  ).
_________________ * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * "zycie jest za krotkie by zyc byle jak..." * * * "Love is better than anger. Hope is better than fear. Optimism is better than despair. So let us be loving, hopeful and optimistic. And we’ll change the world."/Jack Layton/
|
sob wrz 19, 2009 7:02 am |
|
 |
Kai
|
 Re:
Kochana, bo Ty więcej płacisz za przesył, niż za samo zużycie. Podaj mi dostawcę, a powiem Ci, za co płacisz  Ja ryż gotuję 10 minut i nie mam pojęcia, jak można ten czas wydłużyć na tyle, aby opłacało się brać książkę do ręki. Poza tym dla mnie gotowanie obiadu dłużej niż pół godziny to zbyt wielki luksus, na który pozwalam sobie może raz na miesiąc. Dlatego mam parę sposobów na przyspieszenie tej procedury. Znakomicie się mrożą: - czerwona kapusta ugotowana z przyprawami - polędwiczki z pieczarkami i cebulką - koperek, zarówno listki jak i lodyżki (łodyżki następnego lata idą do ogórków małosolnych) - pietruszka, natka selera - gotowe potrawy typu bigos, leczo, gulasz, kotlety mielone i schabowe - koncentrat pomidorowy i grzybowy, mrożę je w tafelkach, od których odlamuję tyle, ile mi potrzeba, bo w słoiku spleśnieje - posiekana cebula (jak już raz wyciągam malakser to zrobię jej z 3-4 woreczki, część samej, część ze sprasowanym czosnkiem) - przeciśnięty przez praskę czosnek - formuję z niego długie kielbaski, owijam w folię aluminiową, po czym odkrawam po kawałku - wędliny - tych nie można za długo, najwyżej tydzień, bo ie będą smaczne, ale na święta wystarczy, więc raczej nic się nie marnuje - same przysmażone pieczarki, w niedużych pojemniczkach - jeśli zostanie mi samego sosu, też mrożę go na przyszłość - wystarczy kupić gotowe pieczone udko i podgrzać je w sosie. - gołąbki, papryka nadziewana - naleśniki, placki, wystarczy rozmrozić i rzucić na chwilę na patelnię lub do piekarniczka. - starte ogórki kiszone na zupę Wychodząc do pracy wystawiam to, co sobie zaplanowałam, na zewnątrz, albo do lodówki i po powrocie tylko podgrzewam. Szybki ryż. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy na nią opłukany pod zimną wodą ryż i smażymy, aż sie zrobi lekko szklisty. Tłuszczu ma być malutko! zalewamy wrzątkiem mniej więcej w proporcji 1:1 i gotujemy, aż woda wyparuje/wchłonie się. Potem zawijamy ryż w koc i zapominamy o nim do czasu podania. Taki ryż nigdy się nie skleja, jest idealnie sypki. Można go zabarwić kurkumą, jeśli ma do tego być "ładny"
|
sob wrz 19, 2009 7:38 am |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: ndz paź 08, 2006 5:13 pm Posty: 10649 Lokalizacja: Chrzanów
|
Ja go z patelni wrzucam po zbeżowieniu do garnka z grubym dnem i daję więcej wody, półtora mniej więcej, mieszam do wchłonięcia wody, daje przykrywkę i przykładam kocykiem [wcześniej gazetą, żeby kocyk się nie pobrudził] a do wody daję różne rzeczy, przecieru pomidorowego, zioła, resztę rosołu z wczoraj, sezam, co mi pasuje. Można go jeść z surówką tylko, albo z sosikiem, ideał jest!
|
sob wrz 19, 2009 8:29 am |
|
 |
Kai
|
Bardzo fajny pomysł  ja nie przekładam, bo zwykle go robię na patelni z głębokim dnem, właściwie płytkim rondlu. Jak tak pomyślę to resztki kuraka albo coś też można wrzucić. I warzywka. I nagle się risotto robi 
|
sob wrz 19, 2009 10:21 am |
|
 |
Szajkowiec
|
Ale lepsze niż prawdziwe, ten ryż zjadamy w każdych ilościach, różnie zrobiony i przez to robia się nowe potrawy, i pysznościowe w dodatku.... a moje odchudzanie poszło się kopać, a najlepsze w tym jest to, że nie mam wyrzutów sumienia, bo przez tę grypopodobną ch****ę mam silne odczucie, że muszę jeść.....
|
sob wrz 19, 2009 12:07 pm |
|
 |
Bezlitosny admin
Rejestracja: czw sie 24, 2006 11:00 pm Posty: 16391 Lokalizacja: okolice Łodzi
|
ryż basmati nie dość, że b.szybko się gotuje (12min), to jest pyszny
_________________ Gdyby nie internet, nie wiedzialbym ze na swiecie jest tylu idiotow. [S. Lem]
|
sob wrz 19, 2009 12:10 pm |
|
 |
Kai
|
Też go lubię, zwłaszcza na sucho, bez sosów, Lubię też brązowy i dziki.
|
sob wrz 19, 2009 12:22 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: sob sie 26, 2006 3:26 pm Posty: 4447 Lokalizacja: Łagiewniki nie święte!
|
ach jakbym zjadla makaron ryzowy, sojowy..jakikolwiek chinski!
_________________ co nas nie zabije to wzmocni!
|
sob wrz 19, 2009 12:24 pm |
|
 |
Kai
|
Możesz mi o tym nie mówić?  Mam taki cudny, moje ukochane światłowody! Ale by był dobry z kapustką!
|
sob wrz 19, 2009 12:30 pm |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
|
Legs pisze: ryż basmati nie dość, że b.szybko się gotuje (12min), to jest pyszny hehe, ja bez wzgledu na to czy sie cos gotuje 5 czy 15 minut potrafie o tym zapomniec (bo dzieciak cos chce, bo ksiazke mam na stole, bo cos mi sie przypomnialo, takiego na szybko, wiec przeciez zdaze, a ze potem mi sie przypomnialo cos jeszcze innego... no tak.). lubie dziki ryz tak w ogole (tzn takie mieszanki kupuje :ryz zwykly z domieszka dzikiego)
_________________ * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * "zycie jest za krotkie by zyc byle jak..." * * * "Love is better than anger. Hope is better than fear. Optimism is better than despair. So let us be loving, hopeful and optimistic. And we’ll change the world."/Jack Layton/
|
śr wrz 23, 2009 1:55 am |
|
 |
Szajkowiec
|
Taki, co smażę, to trzeba przez te kilka minut stać i mieszać, potem owijasz albo do piekarnika i zapominasz do obiadu.
|
śr wrz 23, 2009 8:30 am |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
|
ale ja smazonego nie chce  gdzie moge tam wszelkiego smazonego unikam  co do praktycznych roznych sposobow na ulatwianie zycia oprocz tego co intuicyjne (jak mrozenie tego co z obiadu zostalo, mrozenie calych pomidorkow, mrozenie tlustszych obrzynkow miesnych przy przygotowywaniu gulaszu - obrzynki tne na malutkie kawalki i do bigosu nie potrzebuje tluszczu wcale  , i tak dalej), przy gotowaniu miesa (np. na taka miekutka pieczen wg mojej mamy - najpierw kawal miesa ugotowac z lisciem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, potem zapiec - wychodzi bardzo kruchutkie, dzieciaki uwielbiaja  )- powstaly a nie zuzyty wywar zamrazam w malych pojemniczkach i mam jako baze do zupy na kiedys 
|
śr wrz 23, 2009 1:37 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: sob sie 26, 2006 3:26 pm Posty: 4447 Lokalizacja: Łagiewniki nie święte!
|
co ułatwia życie? Posiadanie duzego tyłka..siadasz na schodach i wykonujesz zjazd zadni. Codzienna froterka z masazem za darmo i poniekad niechcąco. Posiadanie leniwego i zaspanego kota, ktorym można zebrac brokat przed szybkim koniecznym wyjściem z mieszkania 
_________________ co nas nie zabije to wzmocni!
|
śr wrz 23, 2009 3:47 pm |
|
 |
Grupa trzymająca władzę
|
a skad ty wiesz betka? z tym tylkiem? biedny kot no!!! i on tak potem chodzi i swieci? 
|
śr wrz 23, 2009 4:31 pm |
|
 |
Szajkowiec
Rejestracja: ndz kwie 29, 2007 5:56 pm Posty: 15495 Lokalizacja: Wielkopolska
|
posiadanie malego i waskiego samochodum ktory mozna wcisnac tam gdzie wieksze nie wchodza. np dzisiaj pod blokiem w Poznaniu.
_________________ Abonent niedostępny być może do odwołania.
|
śr wrz 23, 2009 5:36 pm |
|
|